THE BASICS OF MAKING A CLOTHING PIECE


Õmblemine on loovust ja täpsust nõudev tegevus, mille abil saab valmistada omanäolisi ja isikupäraseid rõivaid, aksessuaare, kodusisustust jms. Kõige lahedam selle juures on see, et sa saad valmistada midagi täpselt sellist, nagu sa ise tahad. Kui isetehtud rõivad on hästi tehtud, võivad need olla väga isikupärased ja ainulaadsed. Kindel on see, et ise disainides ei ole kellelgi teisel samasugust eset. Annan sulle lihtsa ülevaate õmblemisega seonduvatest etappidest, põhimõistetest ning vajaminevatest asjadest. Siinkohal ütlen ära, et minu õmblemisharidus piirneb põhikooli käsitöötundide, mu ema jagatud teadmiste ning internetist õpituga. Seega, professionaal ma ei ole, kuid ühtteist olen oma kogemuste jooksul õppinud. Jagasin õmblemisprotsessi 5 suuremaks etapiks.


1. Inspiratsioon. Enne, kui midagi tegema hakata, on vaja visiooni sellest, milline peaks lõpptulemus välja nägema. Materjalide ja detailide jaoks inspiratsiooni leidmisel on abiks internet, raamatud jne. Mitte mingil juhul ei saa mööda vaadata õmblusajakirjast Burda, mis sisaldab erinevate riideesemete lõikeid ning valmistamisõpetusi. Tihti tuleb inspiratsioon ka lõigete uurimisel.


2. Kavand. Kui on tekkinud visioon, on mõistlik see paberile panna. Pildil on näha ka vähendatud joonistused vajaminevatest lõigetest.


3. Lõiked. Burda vahel on lõikelehed, millelt peab üles otsima need õiged lõiked. Kalkapaber kinnitatakse nööpnõeltega lõikelehele ja kopeeritakse suurusele vastavad vajaminevad lõiked.


4. Kangas. Lõiked omakorda kinnitatakse nööpnõeltega kangale, lisatakse õmblusvaru ning lõigatakse kangast välja.


5. Õmblemine. Kui kõik vajaminevad rõivatükid olemas, peab need järjest kokku traageldama ja ära õmblema, traageldama ja õmblema jne. 

Traageldatud äär

xoxo

Sildid: